De geschiedenis van de frikandel

geschiedenis-van-de-frikandel

Gerrit de Vries, slagersknecht in Dordrecht, moest vanwege een wijziging in de warenwet zijn product aanpassen. Hij verkocht gehaktballen aan horecazaken, omdat deze zeer geliefd waren. Door de wetswijziging mochten de gehaktballen niet langer verkocht worden. De Vries weigerde de smaak van het product aan te passen. Dit gaf hem het idee de gehaktballen in de vorm van staven te maken. Op deze manier kon de smaak behouden worden. In deze blog lezen jullie alles over de geschiedenis van de frikandel.

De naam ‘frikadel’ heeft De Vries dan ook overgenomen uit het Duits. In Duitsland bestond al langer een platte gehaktbal met de naam ‘Frikadelle’. Dit speelde zich allemaal af in 1954.

geschiedenis van de frikandel

Snackfabriek Beckers verbetert de frikadel

Vijf jaar later heeft Jan Bekker van snackfabriek Beckers de frikandel volmaakt. Hierbij haalde hij zijn inspiratie uit de Amerikaanse keuken. Waar Gerrit de naam mexicano wel deponeerde, deed hij dat met de frikandel niet. Dit heeft ervoor gezorgd dat Beckers in 2009 claimde dat de frikandel 50 jaar bestond.

De naam

De naam en spelling van onze lievelingssnack is onderheven aan veel discussie. De frikadel is de versie die verzonnen is door De Vries (de gerolde gehaktbal). De frikandel is de geperfectioneerde versie van de frikadel. Frikandel is dus eigenlijk een merknaam.

In 1996 was de frikandel voor het eerst populairder dan de kroket. De verkoop van de frikandel heeft in haar bestaan ook tegenslagen gehad. Zo werden er in 2003 dertig miljoen minder frikandellen gegeten dan in het jaar ervoor. Dit heeft mogelijk te maken met de economische recessie en een oplaaiende discussie over overgewicht.

Een speciaal plekje

De frikandel blijft een speciaal plekje in ons hart hebben. Niet alleen in dat van ons, maar ook in dat van jullie. Het is niet voor niks nog steeds de meest gegeten snack in Nederland!

Wij hopen dat jullie de blog over de geschiedenis van de frikandel interessant vonden! Lees nu ook de laatste updates over de Formule 1. Vergeet ons niet te volgen op Facebook en Instagram!

Was jij al bekend met de geschiedenis van de frikandel?
Laat het ons weten!

Bye Before You Die!

Volg ons nu!
error

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *